Sunday, June 29, 2008

Αργούν τα Χριστούγεννα?

Έχουμε κάτι φίλους Ελβετούς χρόνια τώρα. Δηλαδή αυτή η φιλιά ξεκινάει από πολύ παλιά, τότε που ο παππούς και η γιαγιά ζούσανε. Αυτό το ζεύγος λοιπόν, ευτυχές, ανύπαντρο και ελεύθερο να σημειώσω, επισκέπτεται χώρες τις Ευρώπης και την Ελλαδίτσα μας με ένα τροχόσπιτο εδώ και πολλά χρόνια. Αλλά αυτό το ταξίδι το πραγματοποιούν περίπου ανά δυο χρόνια τώρα που μεγάλωσαν. 
Τα Χριστούγεννα, μέσα στην παραζάλη μας με δουλειές και σούρταφερτα έχουμε πάψει πιστεύω προ πολλού να ασχολούμαστε με το πνεύμα των γιορτών και όλα αυτά τα ζαχαρωτά πράγματα. Εκεί είναι που οι φίλοι Ελβετοί κάνουν εντυπωσιακή εμφάνιση με ένα συστημένο πακέτο στο ταχυδρομείο. Και είναι ανεξέλιγκτη η ευτυχιά που νιώθω όταν γυρίζοντας από την δουλειά βρίσκω το τραπέζι μπροστά άπειρες λαχταριστές σοκολάτες απευθείας από την Ελβετία. Τόσο απλό και τόσο αγαπησιάρικο και χριστουγεννιάτικο.
Και καταλήγω στο προκείμενο, οτι δηλαδή εμείς σαν οικογένεια είμαστε όλοι λιγούρηδες όσο δεν πάει. Κάθε φορά με τις σοκολάτες αυτές γίνεται σφαγή. Μέρα με τη μέρα μετράμε απώλειες, γίνεται καταμέτρηση του στόλου, εξετάζονται οι αιτίες της ήττας και γενικά μάχη πολύ μάχη. 

Η μεγαλύτερη από όλες τις μάχες όμως είναι η προσωπική. Αυτή δηλαδή που έχει να κάνει με τον απολογισμό στον ίδιο σου τον εαυτό. Τελικά όλοι καταλήγουμε να ρίχνουμε εύθυνες ο ένας στον άλλο ότι αυτός έκανε την αρχή και αυτή η σοκολάτα εξαφανίστηκε πάλι σε μισή μέρα. Μιλάμε για γελοία πράματα από εξωτερικής σκοπιάς, αλλά το κακό στη ζωή είναι οτι η εσωτερική σκοπιά είναι που μετράει.

Πρόσφατα οι φίλοι Ελβετοί μας επισκέφτηκαν και ήρθαν φορτωμένοι με το γνωστό πακέτο από σοκολάτες. Αφού πλακωθήκαμε στη μασαμπούκα μας έπιασε το ενοχικο και αρχίσαμε να ψάχνουμε για μέτρα ασφαλείας. Η λατρευτή μαμά είχε την καταπληκτική ιδέα να τυλίξουμε όλες τις σοκολάτες που έχουν ξεμείνει σαν ένα εμπόδιο πριν την καταστροφή. Και το προχώρησε ένα βήμα παρακάτω, σε περίπτωση που ο πειρασμός μας βάλει σε μεγάλη φαγούρα και αρχίσουμε να περιεργαζόμαστε το "δέμα":
Δε θέλω σχόλια για το "λέμαργος", εμείς απλά σπουδάσαμε, αυτοί απλά ιδρώσανε.

Με αφορμή όλη αυτή την ιστορία θα ήθελα να ρωτήσω κάτι.
Δεν είναι έτσι σε όλες τις οικογένειες? Δηλαδή, πάντα δεν υπάρχει αυτό το αίσθημα αμαρτίας και πειρασμού με τα γλυκά μέσα στο σπίτι? Οτι τρώτε πολλά γλυκά, ή οτι δεν πρέπει να φτιάχνονται συχνά γλυκά γιατί τα τρώμε αμέσως και παχαίνουμε? Έχω ακούσει από κάποιους τελευταία οτι δεν υπάρχει ουτε η μηδαμινή ενοχή (=1 γλυκό την ημέρα χαλαρουίτα) ως προς αυτό το θέμα και μου φαίνεται απλά εξωγήινο!

Εγώ προς το παρόν έχω αποφασίσει να περιμένω μέχρι τα Χριστούγεννα! Για τις σοκολάτες βέβαια :)

19 comments:

ggk said...

Φυσικά και αισθανόμαστε τύψεις αλλά τι να κάνεις, γλυκά είναι αυτά και μία ζωή την έχουμε. Να, τώρα αν μπορούσα θα άπλωνα το χέρι και θα τσιμπούσα μία σοκολατίτσα από το ψυγείο σας, έτσι για πρωινό.

Όσο για το μήνυμα στο ψυγείο, η μανούλα δεν παίζεται! Πάρα πολύ καλό.

PAP DX said...

Fraulein gogonutsss,
Guten Morgen aus Griechenland!
Τι να σου κάνω, όταν ήμουν Αυστρία δεν έβαλες post για να πετάξω το Γερμανικό μου! Το πετάω όμως τώρα για να δω εάν είναι σωστό και εάν θα με διορθώσει ο germanos... (Και όχι, στην Αυστρία δεν είχα πάει για συναυλία αλλά για το Euro 2008. Έφερα και γούρι μάλιστα! Στο παιχνίδι που πήγα, με την Ισπανία, βάλαμε και το μοναδικό μας γκολ.)
Από την Αυστρία λοιπόν έφερα και εγώ κάτι σοκολατάκια με τη φάτσα του Mozart επάνω (εκει τον Mozart τον βάζουνε μέχρι και στα προφυλακτικά) και τα άφησα μέσα στο ψυγείο δηλώνοντας "Αφήστε και κανένα για μένα για όταν γυρίσω από τη Γαλλία". Δυστυχώς χθες που γύρισα ξέχασα να κοιτάξω στο ψυγείο και το post σου με έβαλε σε υποψίες...

ΥΓ: Αγαπητέ germane μη μου αρχίσεις τώρα ότι ξέχασα τίποτα umlaut κι άλλες τέτοιες αηδίες. Εγώ τόνους δεν βάζω καλά καλά ούτε στα Ελληνικά (είχαν φρικάρει όλες οι δασκάλες μου στο δημοτικό)

Anonymous said...

θα χαλάσουν οι σοκολάτες μέχρι τα χριστούγεννα !!!

ethanandthecity said...

το ενοχικό συναίσθημα φυσικά και υπήρχε ανέκαθεν όσον αφορά την υπέρμετρη κατανάλωση γλυκισμάτων παντός είδους. μάλλον πρόκειται κατάλοιπο της παιδικής ηλικίας όπου το γλυκό ήταν απλά η επιβράβευση, το πολυπόθητο συμπλήρωμα εφόσον βέβαια είχαμε πρώτα εξαφανίσει "όλο μας το φαγητό" από το πιάτο. μεγαλώνοντας η ενοχή πλέον εξακολουθεί να υπάρχει αλλά πλήρως συνυφασμένη με την δίαιτα και τους κανόνες υγιεινής διατροφής! καλώς σε βρήκα

JoaN said...

φυσικά και ισχύει το δεν-αγοράζουμε για-να-μην-έχουμε-γιατί-αν-έχουμε -θα=φάμε-και-θα-γίνουμε-τετράπαχοι.

Αλλά φάτες μωωωρέεε δέ πειράζει από Δευτέρα πάλι... (χμ... κ σήμερα Δευτέρα ε? χμ...)

(και στην περίπτωσή σας το "ποια πήγε κ άπλωσε τα ρούχα στην ταράτσα?ε?Ε?" θα γίνει "Ποιος πήγε κ έφαγε τα δώρα απ το ψυγείο?ε?ε?")

toolman said...

κάποιοι τραγουδάνε "νιώθω ενοχεεε εεε εεε ες "
και εγώ ανταπάντω " καμία ενοχή η η η η η η η" !
άλλωστε 1 γλυκό = κανένα! χο χο χο!!

για μένα πάντως εξωγήινο είναι το γεγονός να κάνεις δέμα τις σοκολάτες για να μη τις φας!! απίστευτο απλά!

lucinta said...

Αστέρι η μαμά! Εξαιρετική ιδέα! Η δική μου πάλι -σκληρή και αδυσώπητη- τις κρύβει για να μην τις βρω :(

Εννοείται ότι υπάρχουν ενοχές και έντονες μάλιστα. Έχω φτάσει σε σημείο, αν πχ. υπάρχουν 2 (μεγάλα) κομμάτια ενός γλυκού, να σκεφτώ 'έλα μωρέ, ας φάω και το 2ο, να φύγει απ'τη μέση - και από αύριο ξεκινά αυστηρότατη δίαιτα', γιατί διαφορετικά θα αφήσω το 2ο κομμάτι για την επόμενη μέρα και θα έχω ενοχές και την επομένη μέρα και θα πρέπει να ξεκινήσω τη δίαιτα τη μεθεπόμενη blah blah Ναι κι εγώ μερικές φορές απορώ με τον τρόπο σκέψης μου χαχα

Το κακό είναι ότι όλοι οι υπόλοιποι του σπιτιού είναι λιγότερο γλυκατζήδες με αποτέλεσμα να μην υφίσταμαι μόνο την εσωτερική αυτοκριτική, αλλά και τα αποδοκιμαστικά σχόλια. Σκέψου να πηγαίνεις στα κρυφά να φας πχ. ένα παγωτίνι και να ξεπετάγεται ο αδελφός, να σου λέει ότι θα γίνει σα βόδι! Τστς Τώρα βέβαια γιατί φτιάχνουν συνεχώς γλυκά ενώ ξέρουν την αδυναμία αντίστασης μου, δεν έχω καταλάβει!

Τουλάχιστον βρε gogo, τώρα ξέρω ότι υπάρχουν κι άλλοι με αντίστοιχο δράμα! Να είσαι καλά! ;) Α και τις σοκολάτες προτείνω να τις φας νωρίτερα... Αμαρτία είναι χαχα

Fight Back said...

τι ψυχη εχουνε μωρε 4 κιλα σοκολατακια?

Fight Back said...

(ειπε πριν εκραγει το στομαχι του)

Anonymous said...

Αν εξαιρεσω το γεγονός οτι μιλάω καλύτερα Γαλλικά λόγω βελγοκαταστάσεων , σας συμβουλέυω εξ'ιδίας πείρας να αποφεύγετε τις σοκολάτες και τα λοιπά

Gogo said...

@ggk
Αυτή η μανούλα θα μας σώσει από την καταστροφή!

@pap dx
πολύ στο σορολόπ το έχουμε ρίξει μου φαίνεται! Φτάιω εγώ να χυμίξω στις σοκολάτες από τη στενοχώρια μου!!!

@anonymous
Ναι, λες και θα υπάρχουν μέχρι τότε!

@ethan
Ουφ αυτές οι ενοχές! Καλώς μας βρήκες!

@ toolman
Τερμα τα φρεγιαντίνια! :ΡΡΡΡ

@lucinta
Μόλις περιέγραψες ένα κλασικό σενάριο αυτοκαταστροφής! Είμαστε πολύ!

@fight back
Ο αδερφός μου είναι αυτός, όχι εγώ!

@german
Πολύ ασαφής η παραίνεση. Διευκρυνήστε παρακαλώ γιατίκαλή η πλάκα αλλά ... ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΙ ΟΙ ΣΟΚΟΛΑΤΕΣ ΜΟΥ?

Unknown said...

χεχ πολύ κλασικό αυτό το " εσέις δεν είστε για τίποτα, κατευθείαν τα τρώτε και μετά ψάχνετε"

Unknown said...

με αυτές τις ατάκες μεγαλώσαμε από την στρίγγλα γαιγιά. η άλλη ήταν άσε τα παιδιά να κανουν οτι θελουν

T.ari said...

κλαψ..το πιο αληθινό σου POST..τώρα είμαι σε δίλλημα,να τις φάω όλες μαζί το σουκού ή μια-μια δίπλα στη σκοπιά με τον toolman!???
xaxa(σατανικό γέλιο)

tsitas said...

Νομίζω ότι γνωρίζεις κάποιον που χαλαρααά μπορεί να φάει 1 γλυκό την ημέρα. Και όχι μόνο αυτό. Αυτό το άτομο (ονόματα δεν λέμε) το πάει ακόμα παραπέρα. Τρώει γλυκό για κυρίως γεύμα. Αυτό πάλι το έχεις ξαναδεί; Όχι πες μου!
Εμένα πάλι η απορία μου είναι άλλη: Χρειαζόταν όλος αυτός ο πρόλογος περί δήθεν Ελβετών φίλων που δήθεν φέρνουν γλυκά, για να μας δείξεις τη φωτογραφία με το ψυγείο γεμάτο σοκολάτες; Ντροπή! Τι δικαιολογίες και προφάσεις είναι αυτές;;

snikolas said...

Σαν γνήσιο Ελβετάκι που είμαι, σου δίνω μια συμβουλή: φάε παιδάκι μου! Εμείς κλέφτες θα γίνουμε; Πως θα αυξήσουμε τα κέρδη αν δεν τρώτε;

Gogo said...

@narita
Εμεις τρώμε και μετά ζητιανεύουμε!

@tari
Αντε κάνε κανά σκίτσο εσύ και άσε τις σοκολάτες ΜΟΥ ήσυχες!

@tsitas
Αμαν εσύ άμα δεν μου την πεις θα σκάσεις!!! Λες και δεν με ξέρεις, θέλω εισαγωγές να κάνω εγώ!!!

@snikolas
Ακόμα είναι ζωντανές οι σοκολάτες! Ελλάδα - Ελβετία, 1 - 0! χχεχεεεε!

toolman said...

αρούλη για να σου γράψω το call of duty γονάτισε το pc!!
θέλω γι αντάλλαγμα τις μισές σοκολάτες! και θα τις φάω μόνος μου στην σκοπιά!
άλλα τώρα που το ξανασκέφτομαι θέλω να μου τις φέρεις στο κρεβάτι το πρωί που θα ξυπνήσω! μουχαχαχα (σαρδόνιο γέλιο)

snikolas said...

μάντεψε ποιός θα κερδίσει στο τέλος!