Monday, December 4, 2006

Να βγάλω το τραπεζάκι στην Τοσίτσα, μπροστά από το Πολυτεχνείο?

Από την Ιταλία τα νέα αυτή τη φορά.
Ένας 35χρονος μηχανικός, και μάλιστα δικός μου, ηλεκτρολόγος μάλλον (γιατί λέει ότι είναι ειδικός στα τραπεζικά συστήματα ασφαλείας, βέβαια εγώ δεν είμαι αλλά οκ…), ο Σέρτζο Ναπολιτάνο (ωραίο όνομα ε?) βγάζει κάθε Κυριακή στις 10 το πρωί ένα τραπεζάκι με τέσσερις καρέκλες στην πλατεία Σαν Μπαμπίλα του Μιλάνο με την εξής γραπτή πρόσκληση:
«Αν θες να πεις δύο κουβέντες, κάθισε. Είναι δωρεάν».
Η ιδέα του ήρθε μέσα σε ένα ασανσέρ (ε ρε πέραση που έχουν τα άτιμα τα ασανσέρ, βλέπε Παρά 5), σε εκείνα τα δευτερόλεπτα που βαριέσαι τόσο που «το βλέμμα σου εξετάζει από τη μύτη του παπουτσιού σου μέχρι τις οδηγίες για το μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος». Παρατήρησε ότι «προτιμά κανείς να διαβάζει αυτές τις άχρηστες πληροφορίες, αντί να αφιερώσει ένα λεπτό προσοχής στο διπλανό του και να τον ακούσει».

Ο ευφυής, συμπαθέστατος, όρθιος Σέρτζο με μερικούς … εξομολογούμενους (?)

Στις δέκα φορές που έχει στήσει το τραπεζάκι του έχουν περάσει από αυτό καμιά ογδονταριά άνθρωποι και η επιτυχία είναι τέτοια που υπάρχουν σκέψεις για «υποκαταστήματα» (υποτραπεζάκια δηλαδή) σε Ρώμη και Τορίνο. Άσε που έχει και σελίδα: http://www.duechiacchieregratis.it/

Τον επισκέπτονται νέοι, ηλικιωμένοι και ζευγάρια αλλά οι περισσότεροι εξομολογούμενοι είναι μόνοι άντρες. Εμφανίστηκε λέει και ένας που πέρασε, του έριξε μια ματιά και του είπε περιφρονητικά:
«Είμαι καθηγητής Πανεπιστημίου. Αντί για δωρεάν θα έπρεπε να πληρώσετε εσείς για να μου μιλήσετε». Τι κρίμα, τόσα χρόνια σπουδών και επιμόρφωσης στο βρόντο… Αγράμματος έμεινε…

Ο Σέρτζο υποστηρίζει ότι η ψηφιακή επικοινωνία (πχ όπως είναι και η δική μας) δεν μπορεί να αντικαταστήσει «την ανάγκη να κοιτάς τον άλλο στα μάτια». Και δεν έχει άδικο ο Σέρτζο, γιατί δεν υπάρχει γρηγορότερος τρόπος να ανακουφιστείς από κάτι που σε πονάει παρά κοιτώντας την έκφραση που θα πάρουν τα μάτια αυτού που σε ακούει. Χίλιες λέξεις παρηγοριάς και συμπόνιας δεν υποκαθιστούν τη δύναμη μιας δυνατής ματιάς κατανόησης και απονομής δικαιοσύνης.

Μμμμ, δηλαδή λέτε πόσο τρελή θα φαινόμουν αν έβγαινα με ένα τραπεζάκι μπροστά στο Πολυτεχνείο; Αλλά όχι τσάμπα, με χρέωση 1 ευρώ. Γιατί; Γιατί ένας τύπος που πούλαγε ζώνες και τσάντες σε μια γωνιά πιο κάτω από το τραπεζάκι του Σέρτζο του είπε ότι «αν ζητούσε έστω και ένα ευρώ θα ήταν καλύτερα. Ο κόσμος δεν έχει πια εμπιστοσύνη όταν ακούει τη λέξη δωρεάν».

Ξύλο που το θέλουμε…

18 comments:

Anonymous said...

Τώρα τι να σου πω!!Απο την προπαγάνδα που στήνεται σε όλες τις σχολές με τα τραπεζάκια όλον τον χρόνο, ένα ακόμη διαφορετικό πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο!!Αλλά στο τέλος του διαδρόμου, όταν έχουν περάσει από τα πρώτα, και θέλουν κάπου να πούνε τον πόνο τους με αυτά που τους έχουν ζαλίσει!
Με το 1 ευρώ μια φορά, δουλειά δεν γίνεται!Περισσότερες πληροφορίες στα κομματικά τραπεζάκια!!
Για την ψηφιακή επικοινωνία, και εγώ μαζί του...Απλώς η έλειψη της ειλικρινούς face to face, γεννάει την πρώτη...

Fight Back said...

Αααχ φαινοσουνα εσυ παιδακι μου οτι θα καταληξεις να ζητας ενα ευρω - ενα ευρω οτι εχετε ευχαριστηση.
Επομενο σταδιο να μπαινεις στα τρενα και να λες οτι η οικογενεια σου βρισκεται στο νοσοκομειο και οριστε και τα χαρτια μου οποιος κυριος η κυρια θελει να ερθει μαζι μου.

snikolas said...

Υποπτεύομαι πως πας για γερή μπάζα! Εκπτώσεις κάνεις σε γνωστούς και φίλους;

Spyros said...

Ελα συναδελφισσα!! (ουτε εγω ξερω απο τραπεζικα παντως, so dont worry) μιας και σε σενα βλεπω επισης τους μονους αντρες να ρχονται, μπορεις να μου στελνεις τις μονες γυναικες αν καθομαι λιγο πιο κατω? ποσοστο 5 cents..

Crucilla said...

Ένα έχω να πω: Παράτα ότι κάνεις και ασχολήσου με επιχειρήσεις, δαιμόνια Gogo! Και επίσης , άλλαξε το όνομα του blog σε ...
That girl gives therapy...

ThinkaGeek said...

zitwwwwwww 1 euro kai tha doume to gogo na dinei psixologiki ipostirixi. ehm apogeumataki fantazomai giati ta prwina douleuoumai E?E?E?E?

Gogo said...

@ aRctIC_mONKeY
ισχύει αυτό για την ειλικρίνεια, τουλάχιστον εδώ λες ότι σου κατεβαίνει και σε όποιον αρέσει, δεν προσποιείσαι.
Άσε, δεν θέλω μπλεξίματα με τα κομματικούς, τη γλίτωσα στη σχολή, θα πάω τώρα να φάω τα μούτρα μου;
Θα κατέβω ανεξάρτητη ;-)

@ Fight Back
Χα! Σιγά μη τους κουβαλάω μαζί μου, θα τους ζητάω mail για να τους στείλω επικυρωμένα σκαναρισμένα αντίγραφα!

@ snikolas
Ε κοίτα, είδα και σένα με τον κουμπαρά, μια χαρά τα πήγες!
Στους φίλους τσάμπα, στους γνωστούς, φιλική τιμή! Αλλά, ότι δηλώνεις είσαι!

@ Spyros
Ωραία, είχα αρχίσει να αγχώνομαι ;-)
Κοιτά, εγώ λέω να μην μπλέξουμε με τους εξομολογούμενους. Πρώτον, θα είναι ήδη προβληματικοί (χαλασμένο πράμα!) και δεύτερον, είναι και το Image που πρέπει να διατηρήσουμε!
Φτηνός είσαι πάντως βρε, εγώ σου δίνω 20cents (αχ, μεγάλη καρδιά, όλοι έχουν να το λένε…)

@ Crucilla
Αχ βρε συ! Ασε, βαριέμαι! Είμαι και πολύ τεμπέλα μιλάμε. Ας μείνουμε στην προσπάθεια του «give therapy».

@ Loop
Είπαμε, για τους φίλους τσάμπα! Όσο για την ώρα, στάνταρ μετά τις 7 το απόγευμα!

YO!Reeka's said...

κοίτα να δεις τι σκέφτεται ο κόσμος...!
φοβερος τρόπος για να γνωρίσει κόσμο!

Anonymous said...

sembrano usciti dal ventre di un cavallo.
Okkio

Φοινικιστής said...

Καθώς διάβαζα το

«Αν θες να πεις δύο κουβέντες, κάθισε. Είναι δωρεάν»,

ο νους μου πήγε στο ποστ της 14ης Νοεμβρίου 2006.

;)

Gogo said...

@Gelial
Kai si mou pigaineis sta bouzoukia!
Akou ta!
;-)

@Anonymous
Qui est tu?
Who are you?
Dontestas, dontestas Giolanda?
Ti leei to paidi?
Kati gia koilia alogou??
Pigaine stin plateia na vreis ton Serzo kai ase me emena! Egw xrewnw!

@Periglwssios
Les na ton steiloume stin Italia ton "Den eimai Kinezos" na ta pei na kseperasei sto stilistiko sok?

Anonymous said...

Καλά, τώρα πρόσεξα τη φωτό στο τέλος! Τα γαλάζια τούλια στα δέντρα τί είναι; Στην Πανεπιστημίου είναι ή με κάνουν πουλάκια τα μάτια μου; Ils sont fous ces grecs!!!

tzo said...

Οχι όχι, προσθεού, όχι μπροστά στο πολυτεχνείο! Αλλού! τόσα μέρη υπάρχουν! Να κάνε το και εσύ έξω από ένα συνεργείο ένα τσαγκαράδικο! Εκεί δικαιολογημένα θα μπορείς να ζητάς και 2 ευρώ!

nuntius said...

Είμαι σίγουρος οτι ο συγκεκριμένος καθηγητής θα πρέπει να είναι απο τη δική μου σχολή!

Gogo said...

@Proserpina
Einai eksw apo to emp stin patisiwn, kai pragmatika den kserw ti rolo paizoun auta ta dixtia!

@Allitnil
Giati tosi arnisi??? Mipws tha xalasei to profil tou "idrimatos"?
Kathe mera exei girw stous 20 me 30 narkomaneis se athlia katastasi ekei brosta...
To zitima einai an tolma kapoios na katsei konta tous...

@Nuntius
Vasika, oloi tha prepei na ton diekdikoume ton kirio mallon...
Ax...

Trilian said...

Αν είναι franchise θέλω υποκατάστημα…

Gogo said...

Poia perioxi dialegeis???
Mi mou fas kai tin pelateia!
;-)))))))))

Anonymous said...

Sergio Napolitano
Sito internazionale di duechiacchieregratis
www.freechit-chat.eu


Σκοπός του συνδέσμου είναι να ενθαρρύνει και να προωθήσει την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων. Η ιδέα προέρχεται από τη συνειδητοποίηση ότι ζούμε σε μια κοινωνία η οποία προσφέρει πάντα λιγότερες ευκαιρίες στα άτομα να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Οι φρενήρεις ρυθμοί της ζωής, μια γενικευμένη καχυποψία για τον διπλανό, η μοναξιά, τα γηρατειά, είναι όλα στοιχεία που συγκλίνουν στο να μην ευνοείται η επικοινωνία ανάμεσα στους ανθρώπους, ενώ η ανάγκη να συζητήσει κανείς, να ακούσει και να ακουστεί, ακόμη και για λίγα λεπτά, παραμένει αδήριτη και έμφυτη σε κάθε ανθρώπινο όν.

Είναι πάντοτε λιγότερες οι περιπτώσεις της γνωριμίας και επαφής με άτομα εκτός του ιδιαίτερου κύκλου των γνωστών μας (οικογένεια, φίλοι, εργασία) με τους οποίους να υφίσταται μια ανταλλαγή ιδεών ή μόνο μια απλή συνομιλία. Πώς να συναντήσετε τέτοια άτομα; Πηγαίνοντας απλά στις πλατείες ή τους δρόμους της Ιταλίας όπου ο σύνδεσμος duechiacchieregratis («δυο κουβέντες δωρεάν») αναπτύσσει αυτή τη δραστηριότητα.

Ο Σύνδεσμος ευνοεί αυτού του είδους τις συναντήσεις. Τα μέλη του duechiacchieregratis επομένως προσφέρουν την ευκαιρία σε όποιον δύναται να την αξιοποιήσει αλλά ακόμη και σε αυτά τα ίδια να μιλήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις με πρόσωπα άγνωστα πιθανόν με ενδιαφέροντα και απόψεις διαφορετικές. Οι εμπλεκόμενοι αναπτύσσουν τη δραστηριότητα τους, χρησιμοποιώντας ένα τραπέζι και μερικές καρέκλες ούτως ώστε να προσφέρουν την ευκαιρία στους περαστικούς να καθίσουν και να ανταλλάξουν μαζί τους αυτό ακριβώς…«δύο κουβέντες δωρεάν».