Thursday, September 14, 2006

"Τι; Νυστάζεις είπες;" ή αλλιώς "Τι ζωή και αυτή;… (όπως θα το έλεγε η Μαφάλντα)"

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι στον πλανήτη γη που αντέχουν να είναι ξύπνιοι μόλις 3h/day. Αυτοί οι άνθρωποι πάσχουν από ναρκοληψία. Είδα πρόσφατα για αυτούς ένα ντοκιμαντέρ από τη Μεγάλη Βρετανία και σας μεταφέρω τα ακόλουθα σετ καταστάσεων (τα ονόματα είναι φανταστικά, τα πρόσωπα των Φώτο αληθινά, ως συνήθως!).
Η Κα Μεγκ είναι μια ηλικιωμένη χήρα και ζει μόνη της δίπλα στο αεροδρόμιο Χίθροου. Κοιμάται ανά πάσα στιγμή, ακόμα και όταν περνάνε ακριβώς πάνω από το κεφάλι της τα αεροπλάνα δεν καταλαβαίνει μια. Την ξέρουν όλοι στο σούπερ μάρκετ ως τη γυναίκα που ψωνίζει πιο γρήγορα από όλες, αλλά αυτό συμβαίνει γιατί ξέρει πως ο χρόνος της είναι μετρημένος πριν να σωριαστεί οπουδήποτε λόγω αιφνίδιας υπνηλίας. Ξεκινάει τις δουλειές του σπιτιού και όποτε νιώσει ακαταμάχητη νύστα την ξαπλάρει όπου να ναι. Ότι ώρα ξυπνήσει συνεχίζει τις δουλειές της, για αυτήν δεν υπάρχει μέρα ή νύχτα.



Όταν δεν κοιμάται επισκέπτεται ενίοτε την άλλη ναρκοληπτική φίλη της την Κα Φίμπι. Η Κα Φίμπι ζει με τον άντρα της, τον Κο Τομ, ο οποίος τραβά μεγάλα ζόρια. Δεν μπορεί να ησυχάσει λεπτό, πρέπει να ξέρει συνέχεια που είναι και τι κάνει η σύζυγος του, ακόμα και το μαγείρεμα έχει αναλάβει. Μαγειρεύει ακόμα και για τη φίλη της αγαπημένης του γυναίκας. Αυτό όμως που τον πληγώνει και τον κάνει έξαλλο είναι όταν παίρνει ο ύπνος την Κα Φίμπι την ώρα που τρώνε στο τραπέζι, πάνω από το πιάτο της. Εκεί ο Κος Τομ νιώθει ότι εκείνη αδιαφορεί και δε νοιάζεται για αυτόν…



Για ένα νεαρότερο ζευγάρι, την πολύ όμορφη και εντυπωσιακή ξανθιά Μαίρη και τον ναρκοληπτικό Τζον (που πριν τη διάγνωση της ασθένειας του συνήθιζε να είναι η ψυχή της παρέας, ενώ πλέον δεν μπορεί να τελειώσει ούτε ένα ανέκδοτο με επιτυχία) τα πράγματα είναι λίγο πιο χαρούμενα καθώς είναι νωρίς ακόμα. Παρόλα αυτά η Μαίρη νιώθει μόνη πολλές στιγμές με το δεδομένο ότι είναι νέος άνθρωπος. Πάνε για ψώνια μαζί και εκείνος κοιμάται συνέχεια (στο αυτοκίνητο, στα μαγαζιά), στα κλαμπ το βράδυ κουρνιάζει σε μια γωνία μόνος του. Ο Τζον δουλεύει ως μηχανικός αυτοκινήτων και το αφεντικό του πρέπει να έχει το νου του να τον ξυπνάει συνέχεια, πχ. όταν βρίσκεται κάτω από ένα αυτοκίνητο και το ελέγχει. Το χειρότερο όλων είναι ότι μετά την ερωτική πράξη, είναι τόσο μεγάλη η καταπόνηση για τον οργανισμό του Τζον που παθαίνει καταπληξία (άλλο σύμπτωμα των ναρκοληπτικών, κατά το οποίο παθαίνουν σχεδόν ακινησία και τους κόβεται η αναπνοή ενώ παράλληλα διατηρούν την επαφή με την πραγματικότητα).
Τέλος, η μικρή Σου θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με το χορό. Έχει να δώσει μέσα σε μια μέρα τρεις διαδοχικές εξετάσεις σε κλακέτες, τζαζ και ταγκό αντιστοίχως. Μετά την πρώτη εξέταση, και έχοντας 10 λεπτά το πολύ μέχρι την επόμενη, σωριάζεται σχεδόν παράλυτη από την εξάντληση και το άγχος της πρώτης εξέτασης.



Όταν έρχεται η ώρα σηκώνεται και εξετάζεται αξιοπρεπέστατα. Τελικά, περνά τις εξετάσεις και μετ’ επαίνων.

Τι καταλαβαίνετε από τα παραπάνω;

Εγώ κατάλαβα τα εξής:
-Η ζωή είναι απρόβλεπτα περίεργη
-Οι άνθρωποι απίστευτα δυνατοί
-Αλλά μερικοί, μερικοί είμαστε πολύ αχάριστοι!

10 comments:

alefbetac said...

φοβερη ιστορια. Οταν αρχισα να διαβαζω το ποστ νομιζα οτι ημουν και εγω ενας απο αυτους διοτι δυνεχεια νυσταζω. Γενικα ειμαι ευχαριστημενος οταν κοιμαμαι 10 ωρες αλλα λογο δουλειας δεν τα καταφερνω. Συγκλονιστικο!

ThinkaGeek said...

ante na kliseis mati tora ....

Gogo said...

@ Μπούρου
Νομίζω πως όλοι ανήκουμε στην ίδια κατηγορία που κοιμόμαστε όρθιοι και με ανοιχτά τα μάτια όλη μέρα...Χι!

@ Μονσιέ
Μπορούμε να το δούμε αλλιώς, να πλακωθούμε να κοιμόμαστε ατάκα και επί τόπου και μεις για να μη νιώθουν άσχημα εκείνοι... Αχ, τι καλοί άνθρωποι που θα είμασταν!

Anonymous said...

Τρομακτικό! Η αντίθετη "ασθένεια" είναι αυτή που έχουν τα ξαδέρφια μου: είναι οδηγοί βυτίων και κοιμούνται συνολικά 4 ώρες τη μέρα! Ο δε ένας απο αυτούς ξυπνάει για να πάει στη δουλειά στις 1:30 τα ξημερώματα και την τελειώνει στις 8 το βράδυ, σερί!!!

Gogo said...

fantasou na ta eftiaxnan ta ksaderfia sou me mia narkoliptikia...de tha sinadiontousan pote... Epanalamvanw, ti zwi kai auti...

tzo said...

Ααααααααααααααααααααα!
Στην Ιαπωνία πάντως θα ήταν φυσιολογικοί άνθρωποι. Αν δεν το ξέρετε, μπορείς να κοιμηθείς οπουδήποτε στην Ιαπωνία, ακόμη και στη Βουλή. Απλά σημαίνει ότι είσαι κουρασμένος, οι άλλοι προσέχουν για να μην σε ξυπνήσουν.
ΥΣ: ελπίζω να μην κάνω λάθος με τη χώρα.
Γεια σου!

Trilian said...

οχι ρε συ κρίμα οι άνθρωποι... :(

nuntius said...

Θα σχολίαζα νωρίτερα αλλά με είχε πάρει ο ύπνος...
Πέρα απο την πλάκα, πόσο τυχεροί μπορεί να είμαστε μερικοί....

Gogo said...

@ Allitnil
Geia sou kai sena!! Mia xara oi iapwnezoi, tha itan wraia na ton eixame apenoxopoiisei kai meis ton ipno, tha kerdizame poli xrono...

@ trilian
entelws krima. opws eipa, eimaste poli axaristoi eniote...

@ nuntius
lol!!!
kai poso atixoi kapoioi alloi. an to kaloskefteis den iparxei antrwpos pou na ksereis pou na min exei kati lathos panw tou, eite sto mialo, eite sto swma. Den iparxei teleiotita me tin austiri ennoia tou orou. Eimaste oloi ATELEIS! Xa!

nuntius said...

Και το χειρότερο ξέρεις ποιό είναι? Το "ατελείς" που αναφέρεις μπορεί άνετα να προέρχεται απο το αρχαιοελληνικό "τέλος"="σκοπός" και το στερητικό άλφα μπροστά... Ναι, συχνά είμαστε ΚΑΙ τέτοιοι ατελείς...