Tuesday, September 5, 2006

Musicologyy! (που λέει και ο Prince)


Δεν ξέρω τα μουσικά γούστα του καθενός αλλά εγώ ακούω σχεδόν αυστηρά (με ορισμένες εξαιρέσεις) «όχι ελληνική μουσική». Τέλοσπαντων, τελευταία ανακάλυψα δυο περιπτώσεις που μου έχουν κινήσει πάρα πολύ το ενδιαφέρον και θα σκάσω αν δεν τους διαφημίσω. Πρόκειται για δυο αδερφές (πραγματικές αδερφές ε) τις «Cocorosie» και έναν άλλο που λέγεται «Devendra Banhart» (λέει το «I feel just like a child»). Και οι δυο μου προέκυψαν ανεξάρτητα, αλλά την ίδια περίοδο, και μου ταίριαζαν σα στυλ μαζί, οπότε είχα φορτώσει το mp3 με κομμάτια τους και τους άκουγα συνδυαστικά.
Το αστείο είναι ότι ανακάλυψα ότι κάνουν κοινές εμφανίσεις (κολλητάρια δηλαδή) και ότι είχαν έρθει και Ελλάντα (άκουσον, άκουσον!!) και ότι είχαν παίξει μαζί στο Bios που μου αρέσει πολύ (και έχω αξιωθεί να πάω μόνο μια φορά να δω τους Raining Pleasure και που όποτε περνάω απέξω το γλυκοκοιτάω, μάλλον φταίει αυτό το πράσινο μούχλα (ανακατέψτε αυτά τα δυο, προσθέστε λίγο νεράκι και θα βγει) χρώμα που έχει). Μα τι γκαντεμιά και αυτή, δεν μπορούσα να τους ανακαλύψω σούνερ??? Τέσπα, όποιος έχει μουσικές αναζητήσεις ας τους αναζητήσει στο νετ, ειδικά τα κορίτσια είναι άκρως ιδιαίτερα.

9 comments:

Anonymous said...

Gogo nomizw oti tha se xenerwsw frikta, alla gia des ti grafei edw gia tis typises: http://www.mic.gr/cds.asp?id=28420
Oso gia ton bixliari kurio, epifulassomai ;-)

nuntius said...

Νομίζω η μουσική είναι μια αυστηρά προσωπική υπόθεση και τα γούστα κανενός (ακόμα και του πιό έγκυρου συντάκτη) δεν αποτελούν σφραγίδα ποιότητας ή μη. Δεν έχω ακούσει δείγμα δουλειάς απο τις κοπελιές αλλά καμία κριτική δεν θα με κάνει να σχηματίσω άποψη για τη μουσική τους πρίν την ακούσω. Στο κάτω κάτω κλασσικά σήμερα άλμπουμς πήγαν άπατα όταν πρωτοβγήκαν...

Anonymous said...

Nuntius συμφωνώ μαζί σου (εγώ όταν πρωτοάκουσα το OK Computer είπα "τι χαζομάρα είναι αυτή" και τώρα το θεωρώ το αγαπημένο μου αλμπουμ), απλώς πήγα να κάνω τη συζήτηση πιο πλουραλιστική, μιας και η αγαπητή Gogo έχει παραδοθεί άνευ όρων στη γοητεία των αδελφών και του devendra

nuntius said...

Ομολογώ οτι παρεξήγησα τις προθέσεις σου, ζητάω συγνώμη... Αν και με έλκει περισσότερο το κρυφό περιεχόμενο της μινιμαλιστικής ως μηδενιστικής θεώρησης, για να εξιλεωθώ θα συνεχίσω την πλουραλιστική συζήτηση.
Οι ίδιοι οι radiohead λοιπόν όταν βγήκε το ΟΚ... δεν είχαν δηλώσει "δεν μας νοιάζει πια η μελωδία παρά μόνο ο ρυθμός"? Και μήπως η πρώτη εντύπωση είναι τελικά και η σωστή?
(πως τα πήγα??) :)

Anonymous said...

Αν είχαν δηλώσει τέτοιο πράγμα, τότε μάλλον το Paranoid Android το έγραψαν για του εαυτούς τους: δεν έχουν μελωδία τα τραγούδια του OKC? Δεν έχει μελωδία το Exit music (for a film)? Το Let down? ΤΟ Lucky? Α δε μας τα λέει καλά ο Thom. Τέλος πάντωνε, nuntius, καλή η προσπάθεια εισχώρησης στη mentalite του πλουραλισμού (και σου συγχωρώ την μπηχτή για την "πρώτη εντύπωση" - είμαι και πολύ πονόψυχο άτομο τελικά)

nuntius said...

Ευχαριστώ για τη συγχώρεση, έχετε ήδη κερδίσει το σεβασμό μου :)

Gogo said...

Καλα εδώ δόθηκε μάχη ε... και γω που ήμουν; Τι ρόλο παίζω;
Λεπόν, αυτόν τον κύριο που γράφει την κριτική εγώ δεν τον ξέρω και να με συγχωρείτε. Δεν δέχομαι με τίποτα τα σχόλια του, τα κομμάτια των γκέρλς έχουν απίστευτη μελωδία και μια περίεργη γλύκα νοσταλγίας που ούτε από κακές παραγωγές επηρεάζεται ούτε από τυχόν παραφωνίες (που ναι, μπορεί να είναι επιτηδευμένες αλλά ποιο είναι το πρόβλημα σε αυτό; μήπως όλα στη ζωή έτσι δεν είναι; αρκεί να είναι όμορφα επιτηδευμένα).
Επίσης, (για να πίασω όλες τις ανάζητήσεις σας) πιστεύω πάρα πολύ στην πρώτη αίσθηση που δίνουν τα τραγούδια, ή μάλλον, δεν μπορείς να αμφισβητήσεις τη δύναμη που έχει η πολύ καλή εντύπωση από το πρώτο άκουσμα ενός τραγουδιού.
Μήπως ο κριτικός "τέχνης" έφαγε καμια χυλόπιτα από τα γκέρλς όταν ήρθαν στο Βιος και από τότε τις μισεί; (Ούφ! Όλα πρέπει να τα σκέφτομαι σε αυτή τη ζωή! Βρήκα και αυτή την εξήγηση!)

ThinkaGeek said...

einai poli kales oi despinides . kai emena mou aresoun. sto live den eixa kataferei na paw afou eixa xenerwsi me tin prwti akirosi. alla ok an xanaerthoun tha paw .tora gia ton kirio D einai ontos xarismatikos kai legane pos to live tou itan ontos axiosimioto. zitw zitw . gia na doume fetos ...

Gogo said...

@Loop
Και ναι λοιπόν, αρχίζουμε να κερδίζουμε έδαφος!
Λες να έρθουν και φέτος;;; Μακάρι. Ειδικά άμα θα είναι πάλι στο Bios θα είναι πολύ καλά, πιστεύω ταιριάζει πάρα πολύ στο μούντ τους. Αν σκάσει το νέο σπικάρε το μου ε, μη με πιάσουν στον ύπνο! Για δούμε τι θα δούμε!